TAVI sau implantarea transcateter a valvei aortice este o procedură minim invazivă utilizată pentru tratarea stenozei aortice severe. Aceasta implică, după cum indică și denumirea sa, implantarea unei valve aortice noi prin intermediul unui cateter, fără necesitatea unei operații deschise pe inimă. TAVI a devenit o alternativă importantă la operația clasică de înlocuire a valvei aortice cu o proteză valvulară, în special pentru pacienții care nu sunt eligibili pentru intervenții chirurgicale deschise sau care prezintă un risc crescut. Această procedură minim invazivă are multiple beneficii, printre care se numără recuperarea mai rapidă și mai puține complicații postoperatorii.[1][2] Căror pacienți le este recomandată această procedură, dar și care sunt principalele aspecte de care se ține cont în procesul de selecție a candidaților pentru TAVI vei descoperi în rândurile de mai jos.
Cui se adresează TAVI?
TAVI poate reprezenta o opțiune pentru diverse categorii de pacienți. Este însă recomandată în mod special pacienților cu risc chirurgical ridicat, adică acelor pacienți pentru care o intervenție chirurgicală deschisă la inimă ar prezenta prea multe riscuri, din mai multe motive. Aceste motive pot include vârsta înaintată, starea de sănătate generală precară sau prezența altor afecțiuni medicale. TAVI este o opțiune preferată pentru acești pacienți, deoarece este o procedură mai puțin invazivă.[2]
De asemenea, TAVI este recomandată pacienților în vârstă, în special celor care au peste 80 de ani, care sunt încadrați în orice categorie de risc chirurgical și care au o speranță de viață mai mică de 10 ani, dar poate fi luată în considerare și la pacienții cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani, care sunt simptomatici, precum și la pacienții asimptomatici cu vârsta sub 80 de ani și cu o fracție de ejecție mai mică de 50%.[3]
Cu toate acestea, există și contraindicații absolute pentru TAVI. Acestea includ:
- o speranță de viață estimată mai mică de 1 an;
- șansele reduse de a se obține o îmbunătățire a calității vieții prin TAVI din cauza altor comorbidități;
- existența altor patologii valvulare care pot fi tratate numai prin intervenție chirurgicală;
- dimensiunea necorespunzătoare a inelului aortic;
- prezența unui tromb în ventriculul stâng;
- endocardita activă;
- riscul crescut de obstrucție a ostiului coronarian.[2]
Detalii precum ce implică pregătirea pentru procedura TAVI, prețul său sau ce trebuie să faci după efectuarea sa îți vor fi explicate abia după ce treci prin procesul de selecție și ești declarat un candidat bun pentru această procedură.
Ce presupune procesul de selecție a candidaților pentru TAVI
Procesul de selecție a candidaților pentru TAVI este un aspect crucial în asigurarea succesului procedurii și a rezultatelor optime pentru pacienți. Evaluarea medicală generală joacă un rol esențial în acest proces, deoarece oferă informații esențiale despre starea de sănătate a pacientului.
Există patru aspecte principale pe care medicii le vor urmări în mod deosebit:
- evaluarea simptomelor pacientului;
- calcularea riscul chirurgical;
- comorbiditățile pre-existente;
- fragilitatea pacientului.[2]
Toate acestea reprezintă factori importanți în procesul de selecție, iar pentru evaluarea lor este necesară efectuarea a diverse teste și investigații, inclusiv analize de sânge, teste cardiace și pulmonare, precum și o evaluare a stării generale de sănătate a pacientului. Aceste evaluări ajută la identificarea factorilor de risc și a posibilelor complicații care ar putea afecta succesul intervenției.[1]
Selecția pacienților potriviți pentru TAVI necesită o evaluare atentă și individualizată a fiecărui caz. Detalii precum simptomele pe care le prezinți, vârsta ta, cât de riscantă ar fi o intervenție chirurgicală pentru tine sau de ce alte afecțiuni suferi vor influența decizia echipei medicale de a te declara un candidat bun pentru TAVI sau de a-ți recomanda alte metode de tratament. Dacă vrei să afli care este cea mai bună opțiune de tratament pentru tine, programează-te la o consultație de specialitate!
Bibliografie:
- Hadi Mahmaljy, et al. „Transcatheter Aortic Valve Replacement”, Nih.gov, StatPearls Publishing, 24 July 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431075/. Accessed 4 Oct. 2023.
- Muñoz, Antonio, and Juan José Gómez-Doblas. „Patient Selection for TAVI”, E-Journal of Cardiology Practice, vol. 14, no. 3, 2016, www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-14/patient-selection-for-tavi. Accessed 4 Oct. 2023.
- „Update on TAVI Indications from 2020 ACC/AHA Valvular Guidelines – American College of Cardiology”, American College of Cardiology, 2020, www.acc.org/Latest-in-Cardiology/ten-points-to-remember/2021/07/22/19/36/Guideline-Update-on-Indications-for-TAVI. Accessed 4 Oct. 2023.