Constănţenii vin la munte, sucevenii merg la mare

144
Constănţenii vin la munte, sucevenii merg la mare

Forfota sezonului turistic estival ne cuprinde pe toţi şi începem să visăm la planurile de vacanţă. În funcţie de zona unde locuieşti, aceste planuri diferă: cei de la munte merg la mare, iar cei de la mare la munte.

Zona Bucovinei este un magnet pentru toţi cei din Constanţa, Galaţi, Tulcea şi alte judeţe din sudul ţării, care se confruntă cu călduri insuportabile şi caută zone mai răcoroase în care să îşi petreacă concediile.

Municipiul Suceava a fost desemnat recent ca „Destinaţie locală de excelenţă” în turism datorită atracţiilor culturale pe care acesta le oferă vizitatorilor din toate colţurile ţării care aleg să viziteze oraşul.

Cu o populaţie rezidentă activă situată în jurul a 100.000 de persoane conform cu ultimul recensământ grupată în municipiu şi localităţile învecinate (Şcheia, Sf. Ilie, Moara, Ipoteşti, Bosanci, Salcea, Plopeni, Mitocu Dragomirnei, Adâncata sau Pătrăuţi), Suceava este o localitate activă în plină dezvoltare urbanistică şi socială, atrăgând tinerii din judeţele Botoşani şi Neamţ care aleg USV (Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava) pentru a-şi completa studiile şi de cele mai multe ori rămân să locuiască aici după finalizarea acestora.

Ca obiective turistice, cel mai important şi arhicunoscut este Cetatea de Scaun a Sucevei, restaurată în anii trecuţi şi modernizată astfel încât să fie o experienţă cu adevărat impresionantă pentru toţi cei care aleg să o viziteze. La Suceava în Cetate au loc pe parcursul anului multiple evenimente culturale care atrag foarte mult publicul din diverse părţi ale ţării:

  • Festivalul Medieval
  • Bucovina Rock Castle
  • Suceava Blues Festival

Chiar lângă Cetate se află Muzeul Satului Bucovinean, unde sunt amplasate gospodării autentice româneşti de altădată care au fost aduse aici din diverse sate şi restaurate. Această locaţie este un veritabil magnet în special pentru cuplurile care doresc o şedinţă foto tradiţională în ziua nunţii.

Muzeul Bucovinei este un alt punct fierbinte de interes pentru vizitatorii oraşului, aici fiind organizate frecvent expoziţii tematice reprezentative pentru istoria Bucovinei. Tot aici este o expoziţie permanentă constând în reconstituirea Sălii Tronului de pe vremea domniei lui Ştefan cel Mare.

Muzeul Hanul Domnesc este o altă locaţie de interes pentru turişti amplasată în centrul Sucevei, chiar lângă Casa de Cultură.

Pentru cei aflaţi în căutarea pensiunilor situate ultracentral pentru cazare în Suceava, Villa Alice este o alegere foarte inspirată. Pensiunea a fost renovată recent şi oferă condiţii excelente de cazare, unele camere chiar ridicându-se la exigenţele unităţilor de 5 stele, oferind paturi mari şi confortabile, baie cu jacuzzi şi hidromasaj, televizoare mari şi un întreg ansamblu de mobilier şi decoraţiuni de foarte bună calitate. Desigur, camerele sunt structurate în oferta pensiunii după spaţiul oferit, în condiţii de 3*, 4* şi 5*.

Pensiunea Villa Alice este localizată ultracentral chiar în centrul Sucevei, lângă parcul mereu verde Simion Florea Marian şi casa memorială cu acelaşi nume. De la pensiune se poate ajunge foarte repede mergând pe jos spre Esplanada Casei de Cultură (centrul oraşului), o zonă pietonală generoasă cu cafenele, restaurante şi parcuri potrivite pentru petrecerea relaxantă a timpului la orice oră a zilei.

Suceava este capitala nedeclarată a Bucovinei, iar Bucovina are foarte multe de oferit turiştilor. Pentru cei care doresc să viziteze mai mult, faimoasele Mănăstiri din Bucovina (Voroneţ, Suceviţa, Putna, Moldoviţa) pot fi vizitate cu sau fără ghizi profesionişti.

Mocăniţa de la Moldoviţa este una dintre ultimele două locomotive cu aburi încă funcţionale din România, care parcurge un traseu spectaculos pe linia de cale ferată îngustă până în mijlocul munţilor, întreaga experienţă fiind una spectaculoasă indiferent de anotimp. Iarna în vagoane se asigură încălzirea prin sobe alimentate de pasageri cu lemne, ceea ce este chiar super.

În speranţa că v-am convins să petreceţi câteva zile la Suceava, vă informăm că se poate ajunge relativ uşor în zonă cu trenul sau cu avionul, Aeroportul Internaţional Salcea fiind conectat cu Bucureştiul prin curse zilnice TAROM şi AirConnect, dar şi cu alte locaţii din afara ţării.